Туризам

ПОТЕНЦИЈАЛИ ЗА РАЗВОЈ  ТУРИЗМА У АЛЕКСАНДРОВЦУ
      ВИНСКА ИСТОРИЈА

         Према историјским и археолошким изворима у Жупи се на трагу вина живи већ више од 3000 година. Жупа заузима значајно место у вековној традицији српског виноградарства и винарства. У писаним документима први пут се помиње још 1196. у Студеничкој повељи, где стоји записано да је жупан Стефан Немања манастиру Студеници даровао виноградарска села у Жупи.

            Некада су и три највећа српска манастира Хиландар, Студеница и Жича, кроз читав средњи век имали своје винограде и подруме вина у Жупи. Славни српски кнез Лазар имао је у Жупи своје подруме у пољани Крушевица. Жупа – српска Шампања, како ју је 1904. назвао француски конзул Деко, налази се у котлини између Копаоника, Жељина, Гоча и Јастрепца. Кажу да је клима у Жупи иста као клима у француској области Бордо. Окосницу развоја виноградарства и винарства од шездесетих година 20. века чинили су “Вино Жупа“ из Александровца, основана 1956. уједињењем 9 земљорадничких задруга и “Рубин“ из Крушевца, основан 1955.

            Вино је у Жупи вековима било знак моћи, богатства, власти, али и извор опстанка. Пили су га келтски ратници, римски легионари, византијски стратези, српски жупани и цареви, епископи и архиепископи, турски бегови.

     ВИНОГРАДАРСТВО И ВИНАРСТВО ДАНАС

   Жупа је данас позната по виноградима и вредним виноградарима који проносе славу овог краја јер су географски, климатски и педолошки услови сигурно међу најбољима у Србији за гајење винове лозе. Александровац својим географским положајем господари брежуљцима и отвара поглед на винограде Жупе и пропланке Копаоника. Жупско виногорје се налази у западном делу Србије, у сливу Западне Мораве и њених притока.  Виногради у Жупи су распрострањени на око 2.500 ха, од чега је 50 ха подигнуто у задње две године. Александровац и околина гаје тамјанику и прокупац, најстарије аутентичне сорте грожђа у Србији. Прокупац, звани и рскавац је сорта стара око 1000 година, а тамјаника, мускатна сорта пореклом из Француске, која се у Србији гаји преко 500 година Још се гаје и жупски бојадисер, па смедеревка, совињон, семијон, жупљанка, неопланта, шардоне, италијански ризлинг.

  Жупа је позната као виноградарски крај у Србији, са благо таласастим брежуљцима чије су јужне и југоисточне експозиције веома погодне за лозу. Типови земљишта који овде преовладавају изузетно су погодни за гајење винове лозе. Обично су то карбонати, чернозем, смоница и огајњача.

     

     ПУТ ВИНА

    Жупа, престоница лозе и вина, традиционални предео српског виноградарства и винарства. читава Жупа је права домаћинска кућа. Данас ту традицију обнавља педесетак произвођача вина, који своја вина износе на фестивал који се одвија током бербе.

      Током три дана фестивала из фонтане на градском тргу, непрестано тече младо вино из жупских подрума. Манастирска вина можете дегустирати и у оближњем манастиру Љубостиња, што је посебан доживљај.

Манифестације :

“Жупска берба “

     Најпознатија привредно туристичка манифестација овог дела Србије сваког септембра почев од 1963.године окупља најбоље жупске винаре  и виноградаре у славу почетка бербе грожђа .Сваке године стотине хиљада  гостију из земље и иностранства  похрли пут жупе да уз богат културно уметнички програм  и обиље разноврсне хране ужива у вину са чувене фонтане вина и радује се заједно са гостопримљивим домаћинима  новој берби  и младом вину .Ово је јединствена фонтана вина

           Фонтана вина  која се налази у центру града Александровца јединствена је у свету а из које у дане  бербе  уместо воде тече црвено жупско вино  симбол људског рађања и трајања.

          Винска улица једна је од атракција Жупске бербе ,дуж које најбољи винари и виноградари  овог краја  у специфичним етно – објектима, гостима представљају и нуде своја вина, ракије и остале производе .

     У дане Жупске бербе незаобилазна  је и  “пољопривредна излозба “  место које на прави начин представља богатство вредних жупљана које се огледа  у обиљу плодова убраних у раскошним недрима  Жупе.

      Велику пажњу посетилаца  у дане Жупске бербе привуче и  Музеј винарства и виноградарства  чувар вишевековне традиције винарења и виноградарења у Жупи, овај музеј је смештен  у старом винском подруму пољопривредне школе у Александровцу.

“КозАрт”

Међународни  фестивал  класичне музике под називом КозАрт  и мотом “Музика –вино –природа “ представља  потпуно освежење  у културном животу  Жупе и одржава се од 2008.године. Повезујући  уметничку музику  са вековном  виноградарском традицијом, фестивал  остварује своју двоструку улогу  обогаћења културног  живота  Жупе и њене промоције кроз сфере културних токова  региона  и Европе.

Наш фестивал је једини летњи фестивал те врсте у Србији И једини фестивал класичне музике на простору бивше Југославије који има  програм инклузивног карактера  посвећен деци, који спаја И зближава децу  са посебним потербама са свом осталом децом  из Александровачког краја и целог региона. Сваког августа на фестивалу  наступају познати светски уметници до сада су то били: Немања Радуловић, Един Карамазов, Катарина Јовановић, Гордан Николић, Дејан Гаврић, Гудачи Светог Ђорђа, Весна Станковић, Егон Михајловић, Мариа Јонас и многи други .

 

 “Козник – град витезова “

  Манифестација  “Козник –град витезова “се вец четврту годину заредом одржава на средњевековном граду  Кознику који се налази на 15 км од Александровца  и Бруса.

      Комплетна сценографија  са владарском двораном, занатским радионицама, сталама, тремовима, великим бројем барјака, застава, ститова, глумаца и волонтера у средњевековним  костимима као и богат програм  ће Вас бар на један дан вратити  у српски средњи век .

Print Friendly, PDF & Email