«

»

дец 08

Заједно градимо бољу будућност

После осам година неприкосновене владавине ГГ „Покрет за Жупу “, грађани општине Александровац добили су , пре два месеца, нову власт коју чине пет странакаи то: СНС-СПС-УРС-ДС-ГГ „За богату Жупу “. Био је то повод за разговор са Драганом Благојевићем , Првим човеком ове општине.Како је затечено стање у јавним предузећима и установама општине Александровац?

Према првим и још непот-пуним подацима, затечено стање није за радовање. Највише дугује градско комунално предузеће. Према досадашњим сазнањима тренутни износ дуга овог јавног предузећа премашује цифру од 80 милиона динара. У великим дуговањима су и обе основне сколе, на основу неисплаћених јубиларних награда, превоза за раднике и ученике, осигурања и др. Осим тога, у готово свим јавним предузећима и установама евидентан је велики број запослених, који су углавном и неправилно распоређени. Када то кажем, мислим на комунално предузеће, Дом културе, Дом здравља, градску Библиотеку, Музеј винарства, Завичајни Музеју Жупе, Савез спортова, као и остала предузећа и установе чији је оснивач општина Александровац.

Шта ће нова власт урадити са великим бројем „подобних“ који су запосели општинска предузећа? 

– Запослени нису криви за такво стање. Сваки човек се бори за своју егзистенцију и то је потпуно разумљиво. Никаквих политичких чисткинеће бити и то није начин рада владајуће коалиције. Преиспитивања броја запослених ће бити само по основу стручности, знања и ефикасности у раду. Свако ко задовољава ове критеријуме нема разлога да брине за свој посао. Има, међу тим, доста оних који би да своју неспособност прикажу као политичку чистку, а себе као жртву. У започетој реформи општинске Управе, јавних предузећа, установа и организација грађана, желимо да на кључна места дођу школовани млади људи са новим идејама, а не нестручни политички кадрови. Само људи од струке, могу да нађу прави излаз из кризе . Же лимо такође, да променимо досадашњи начин организације рада на свим нивоима функционисања локалне самоуправе. Посебно желимо да учинимо ефикаснијим оне општинске службе, које су у свакодневном контакту са грађанима. Поред тога променићемо И начин расподеле средстава. Једном речју, промене досадашњег система рада јавних  предузећа и установа треба, у већој мери него до сада, да буду на корист свим грађанима општине Александровац.

У чему видите развојну шансу општине Александровац?
– Развој пољопривреде, туризма и предузетништва, представљају нашу највећу развојну шансу. У том смислу
предузели смо активности на решавању питања наводњавања пољопривредног земљишта. Ових дана имали смо непосредне контакте са представницима Министарства пољопривреде и договорили субвенционисање
система за наводњавање пољопривредних парцела. Свако регистровано пољопривредно газдинство моћи ће да аплицира за субвенције које ће, када је у питању наводњавање, у целини финансирати држава док ће општина и пољопривредна газдинства преузети на себе финансирање трошкова набавке разводног система, од резервоара до парцела.

Вински туризам је недовољно искоришћен и томе би требало да посветимо нарочиту пажњу, јер се Жупа већ налази на мапи путева вина Србије. Поред винског, можемо појачати позицију спортског,верског и осталих видова туризма. Општина ће буџетом за наредну годину предвидети и субвенције за развој предузетништва, а на том плану очекујемо и помоћ државе . Извесно је да ћемо привући одређен број инвеститора, који ће помоћи отварање нових радних места, што је такође приоритет нове власти. Власт треба да омогући бољи привредни амбијент, са циљем остваривања бољег стандарда грађана.

Шта је урађено за два месеца, колико је на власти нова коалиција СНС-СПС -УРС-ДС-ГГ „За богату Жупу”?
– У овом кратком периоду урадили смо пар значајних инвестиција. Асфалтирана је Жупска улица, деоница
пута Латковац – Кумане сада се ради, у плану је и деоница пута Плеш – Максићи – Јабланица. Насипани су сеоски путеви у неколико села.Треба рећи, да су за неке од ових деоница грађани раније издвојили део новчаних средстава. Поред тога, ових дана вршимо крпљење ударних рупа на свим локалним путевима. Припремамо се и за одржавање путева у зимским условима. Од ове године општина има обавезу да одржава и пут Александровац – Јошаничка Бања, као и Александровац – Стопања. За одржавање тих путева потребана су велика средства, па у том смислу тражимо подршку надлежног министарства. У току је акција уређења неуређених градских простора, нарочито простора око стамбених зграда који су већ годинама ругло нашег града. Пре пар дана завршили смо изградњу паркинг испред зграде општине. У току је и увођење СМС сервиса за паркирање аутомобила. У области здравствене заштите активно се ради на реорганизацији мреже сеоских амбуланти и побољшању услова њиховог рада, у циљу боље и квалитетније здравствене заштите нашег  становништва. За два месеца власти обогатили смо културни живот општине и града, организовањем позоришних и биоскопских представа, књижевних вечери, финалног такмичења сусрета села и организовањем традиционалних „Глишићевих дана“ . У прилог томе говори и започета сарадња са крушевачким Народним позориштем, које је у градском Дому културе извело позоришне представе за децу и

одрасле. У току је реорганизација спорта и спортских организација у циљу поспешивања масовног спорта међу младима и одговорног односа према спортским талентима Жупе. У том смислу и начин финансирања спортских клубова и организација биће потпуно другачији, а пре свега усмерен ка најмлађим становницима
наше општине. Шта би на крају поручили грађанима Жупе?  – Интереси грађана наше општине, биће за ову коалицију на првом месту. Стварање бољих животних услова, како у граду, тако и селима, је оно на чему ћемо заједнички радити. Сви наши напори су усмерени ка креирању боље и лепше будућности за све грађане.
Разговарао:
Гвозден Здравић

Print Friendly, PDF & Email