«

»

мар 16

САОПШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Поводом епидемије корона вируса, данас је у Александровцу заседао Штаб за ванредне ситуације

Штаб за ванредне ситуације општине Александровац  одржао је данас Прву ванредну седницу, којој је председавао председник општине Александровац и комадант Штаба, др Мирко Михајловић. Седница је била посвећена тренутној ситуацији у вези са корона вирусом, као и предузимању превентивних мера које имају за циљ спречавање настанка и ширења инфекције, а које су у надлежности општинског Штаба.

На почетку седнице заменик директора Дома здравља „Добривоје Гер.Поповић“, др Драгана Жарковић, рекла је да је ова здравствена установа урадила све превентивне мере заштите, да нема појачаног доласка пацијената, и што је најбитније – нема оболелих од корона вируса. Она је истакла да нема разлога за панику и да грађани могу бити мирни.

На састанку општинског Штаба за ванредне ситуације донети су следећи закључци:

 1. У Општинској управи отвара се Call centar са дежурством од 24 сата, чији је циљ информисање најстаријих суграђана о начинима и пружању помоћи у ванредном стању. Број телефона је 064.8730.571. Старији суграђани могу да се обрате за помоћ представницима и у својој месној заједници.
 1. Налаже се свим директорима јавних, јавног комуналног предузећа, установа и других субјеката чији је оснивач локална самоуправа да одмах усвоје Мере за спречавање настанка и ширења инфекције изазаване корона вирусом код запослених и корисника јавних услуга.
 2. Сви субјекти – директори јавних, јавног комуналног предузећа, установа и други чији је оснивач локална самоуправа, обавезни су да приступе едукацији свих људских ресурса којима руководе, како би се ширење корона вируса свело на најмању могућу меру, за шта је потребно да сви образовни профили имају потребна знања, информације и опрему за спровођење мера превенције.
 3. Налаже се свим субјектима да одмах одреде координатора који ће бити задужен за пуну примену и спровођење мера на нивоу конкретног предузећа, установе и организације којима руководе.
 4. Рад угоститељских објеката и локала биће ограничен од 8:00 до 20:00 сати, а инспекцијски надзор вршиће Полиција и општинска Инспекција.
 5. Управници зграда објеката колективног становања дужни су да спроводе мере појачане хигијене и санитарног наџора.
 1. Што се тиче јавног превоза, саобраћај функционише по суботњем реду вожње, ђачки поласци су укинуте, ноћни превоз је такође укинут. Међуградски саобраћај у наредна 72 сата одвијаће се по уобичајеном реду вожње.
 2. Снабдевеност тржишта на територији општине је добра и апелује се на грађане да не праве кућне залихе.
 3. Јавна предузећа и установе организоваће свој процес рада у складу са ванредним стањем, примењујући препоруке заштите запослених и објеката.
 4. Апелује се на грађане да не праве кућне залихе.
 5. Отказују се културне и спортске манифестације.
 6. Све информације битне за грађане из делокруга рада јавних предузећа и установа, биће објављене на њиховим званичним сајтовима.
 1. Грађани ће бити континуирано обавештавани о епидемиолошкој ситуацији од стране Завода за јавно здравље.
 2. Сви путници из међународног саобраћаја који долазе са подручја интензивне трансмисије вируса САРС-ЦоВ-2, када уђу у нашу земљу и од стране граничног санитарног инспектора добију решење о стављању под здравствени надзоор на територији Расинског округа, могу се јавити приправном епидемиологу на број 037/438-794, локали 20 и 16 до 14:00 часова, или на бројеве 064/8942-283 и 064/8942282 у периоду од 8 до 22 часова.
Print Friendly, PDF & Email