«

»

авг 23

Oпштина Александровац брине о животној средини

giz batonОтпад и отпадне воде се одавно у земљама Европске уније не посматрају само као отпад, већ као сировина која може поново да се употреби. Рециклажа, изградња постројења за третирање отпада и отпадних вода, се свакако може посматрати и као могућност за нова радна места. За изградњу постојења за рециклажу отпада или постројења за пречишћавање отпадних вода, потребни су поуздани подаци о саставу отпада и квалитету отпадних вода, као и о насталим количинама.

Општина Александровац је једна од 5 пилот општина у којима се уз подршку пројекта GIZ IMPACT „Управљање отпадом и отпадним водама у општинама“, врши летње мерење количине и састава отпада. Већ су обављена зимска и пролећна мерења, а у октобру предстоји и јесење. На тај начин биће затворен годишњи циклус од 4 мерења састава и количине отпада, које  обављају радници Јавног комуналног стамбеног предузећа „ЈКСП Александровац“. Будући да су већ стекли искуство током 2 претходна мерења, радници „ЈКСП Александровац“ су оспособљени да ово мерење обаве самостално уз подршку GIZ IMPACT консултаната са Факултета Техничких наука из Новог Сада.

DSCF0034

Утврђивање састава отпада у зимском периоду у Александровцу

Добијени подаци ће представљати добру основу за планирање пројеката за искоришћење отпада кроз поновну употребу и смањења количине отпада који сада завршава на депонији.

У првој недељи септембра обавиће се анализа квалтета и количине отпадних вода у Александровцу. Прва кампања узорковања и утврђивања квалитета отпадних вода и реципијента извршена је у мају, док ће се поред квалитета у овој кампањи вршити и мерење протока отпадних вода током пет дана, како би се утврдила просечна вредност протока и укупна количина отпадних вода која се сакупља и испушта у реципијент.

IMG_20130514_123457

Узимање узорака за анализу квалитета отпадних вода у Александровцу

Свест грађана о значају заштите животне средине и промене ставова биће подстакнута и организовањем акције општине Александровац у току манифестације прославе дана Жупска берба од 19.-21.септембра. Како су деца покретачи промена, за њих ће уз подршку ГИЗ ИМПАЦТ пројекта бити организована 19. септембра представа за децу „Како су дрво и цвет спасили свет“, позоришта Чарапа из Београда. Улазница за представу ће бити 5 лименки или 5 ПЕТ боца, а децу ће анимирати и маскота Лимен, који ће им показати како правилно да одложе ПЕТ и лименке. Најважнија научена лекција биће да се рециклажом лименки и ПЕТ-а уз мало труда и ангажовања око њиховог скупљања може „зарадити“ гледање представе. То је уједно научена лекција и за њихове родитеље.

 Исзтог дана, уз подршку GIZ IMPACT пројекта организује се и квиз за грађане под називом „Не коцкај се са природом“. Грађани ће имати прилику да бацањем коцке и учествовањем у квизу на теме отпада, отпадних вода и уштеде енергије, покажу своје знање о овим областима и освоје платнени цегер. Циљ акције је да се промовише употреба платнених цегера, уместо пластичних кеса, чиме се директно смањује количина отпада.

 Грађанима ће бити дељени и флајери у којима се позивају на одговорније понашање према природи, пре свега да смеће не бацају у природу, већ да користе канте и контејнере. Флајер ће садржати и податке о томе како грађани и грађанке треба правилно да одлажу ПЕТ амбалажу, које информације о водоснабдевању и стању на рачуну за воду  могу да добију преко сајта Јавно комуналног стамбеног предузећа „Александровац“, као и  како могу да пријаве несавесно понашање према животној средини у општини Александровац. Флајер нуди контакт податке комуналног инспектора и инспектора за  заштиту животне средине у  општини Александровац и информације о томе у ком случају грађани могу да им се обрате.

Print Friendly, PDF & Email