«

»

сеп 14

Од 18. септембра надзор за све грађане који се враћају у Србију

 

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре, након седнице Кризног штаба, упутила апел грађанима да се до петка врате у Србију јер ће након тога почети спровођење ове мере.

Она је објаснила да није реч о карантину или самоизолацији, већ о надзору, како би се спречио ризик преношења коронавируса, и најавила да ће начин спровођења надзора бити дефинисан и објављен у наредним данима.

Заменица директора „Батута“ је указала на то да су препоруке светских здравствених институција да надзор траје до 10 дана, уз напомену да ће он подразумевати одређену динамику јављања релевантним здравственим службама, с циљем да се потенцијални унос вируса у нашу земљу стави под контролу.

Према њеним речима, Кризни штаб је донео ту одлуку због повећања броја заражених у региону, али и у свим европским земљама, од краја августа.

Она је рекла да је Црна Гора трећа по учесталости обољевања у Европи и да, као таква, представља ризик, и напоменула да се број заражених повећава и у нашој земљи, с обзиром на то да велики број грађана Србије борави у тој земљи.

Кисић Тепавчевић је навела податак да се на високом месту налазе и Хрватска и Босна и Херцеговина, у којима, такође, борави велики број наших грађана.

Јуче је, како је истакла, примећен благи скок броја заражених у односу на претходне недеље, што је био сигнал да Кризни штаб мора да преузме даље одлуке како се ситуација не би погоршала.

Према њеним речима, тренутна епидемиолошка ситуација у Србији је повољна, али повратак грађана из поменутих земаља представља опасност за ширење заразе.

Она је истакла да је наш здравствени систем у претходном периоду показао колико може да ради у ванредним околностима и да је и сада врло спреман и има велике капацитете уколико дође до повећања броја оболелих.

Највећи број ковид болница се вратио у нековид систем рада и надамо се да ће тако остати у неком дужем временском периоду. Али, јесмо спремни, с обзиром на  то да већ имамо доста искуства са тим вирусом. Ипак, сви треба да се потрудимо и да не дозволимо више да сви наши капацитети буду максимално искоришћени, поручила је она.

Кисић Тепавчевић је подсетила на то да је још раније изречена као важна препорука да сва деца после повратка из иностранства, а која иду у колективе, буду у кућној изолацији у периоду од 10 дана, и додала да ће та мера бити проширена и на све друге који се враћају у земљу.

Према њеним речима, данас је одржан редовни састанак Кризног штаба на коме је разматрана епидемиолошка ситуација у Србији, али и другим земљама.

Print Friendly, PDF & Email