«

»

сеп 18

НЕ КОЦКАЈ СЕ СА ПРИРОДОМ!

Грађани општине Александровац на испиту одговорности према животној средини

 Уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ општина Александровац организује 20. септембрау у оквиру прославе Жупске бербе у центру града квиз за грађане под називом „Не коцкај се са природом“. Грађани ће бацањем коцке извући један од сета питања на теме отпада, отпадних вода или уштеде енергије. Као награду за тачне одговоре на сва питања, грађани ће освојити платнени цегер, а самим тим и здравији и уређенији Александровац.

Око 90 посто пластичних кеса заврши одмах у смећу, а у просеку једна кеса се користи око 25 минута. Циљ акције је да се промовише употреба платнених цегера, уместо пластичних кеса, чиме се директно смањује количина отпада. Грађанима ће бити дељени и летци са контактима комуналног инспектора и инспектора заштите животне средине у случају да грађани желе да знају где да одложе свој отпад, коме треба да пријаве несавесно понашање према животној средини, како правилно да одложе ПЕТ амбалажу.

 IMG_3958Општина Александровац такође позива и грађане да се својим ангажовањем и механизацијом укључе у акцију отклањања преко 17 дивљих депонија.

Са циљем смањивања количине отпада и његовој поновној употреби, GIZ и општина Александровац истог дана организују у Дому културе представу за децу „Како су дрво и цвет спасили свет“, позоришта Чарапа из Београда. Улазница за представу ће бити 5 лименки или 5 ПЕТ боца, а децу ће анимирати и маскота Лимен, који ће им показати како правилно да одложе ПЕТ и лименке. Најважнија научена лекција биће да се рециклажом лименки и ПЕТ-а уз мало труда и ангажовања око њиховог скупљања може „зарадити“ гледање представе. То је уједно научена лекција и за њихове родитеље.

 Током септембра и октобра акција GIZ IMPACT пројекта „ Не коцкај се са природом“ биће организована за грађане општина Александровац, Куршумлија, Крупањ и Свилајнац.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) је организација за међународну сарадњу која у име немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), подржава Србију кроз многобројне билатералне и регионалне пројекте. Као имплементациона организација Владе Савезне Републике Немачке, GIZ већ више од 10 година представља поузданог партнера у пружању подршке јавном, приватном и цивилном сектору у Републици Србији. Од 2000. године, Савезна Република Немачка је кроз непосредну помоћ као и путем фондова ЕУ издвојила за Србију 1,4 милијарде евра, што представља највећи појединачни износ развојне помоћи који је нека држава упутила Србији.

Print Friendly, PDF & Email