Конференција у Суботици

Učesnici konferencije U Subotici iz 13 GIZ IMPACT opština

GIZ IMPACT подржао учешће 13 општина на 43. међународној конференцији “Отпадне воде, комунални чврст отпад и опасан отпад“  у Суботици и Мађарској         

GIZ IMPACT пројекат  Немачке организације за међународну сарадњу – GIZ подржао је учешће по 2 представника из својих  5 пилот општина (Александровац, Бела Црква, Крупањ, Куршумлија и Свилајнац) и по једног представника из 8 општина привилегованих партнера ( Алибунар, Апатин, Кнић, Љубовија, Врњачка Бања, Сокобања, Ражањ и Мерошина )  на 43. међународној конференцији “Отпадне воде, комунални чврст отпад и опасан отпад“ у Суботици у периоду од 10.-12.04.2013. Конференцију у организацији Удружења за технологију воде и санитарно инжењерство, подржало је и Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије. Ова научна и стручна конференција пружила је прилику GIZ IMPACT општинама  за размену искустава, стицање нових знања, оснаживање међуопштинске сарадње и упознавање са тренутним стањем у области управљања отпадом и отпадним водама. Конференција посебну пажњу обраћа на домаћа и страна искуства из области комуналних и индустријских отпадних вода, примени усвојених стандарда, интегрисаном управљању отпадом, управљању посебним токовима отпада и опасном отпаду.

Конференцију је отворио помоћник министра за развој, енергетику и заштиту животне средине др Мирко Грубишић који је, тим поводом, казао да се у наредном периоду очекују веома озбиљна инвестициона улагања у третман отпадних вода. Према његовим речима, за спровођење свих неопходних директива, које су, како је рекао, готово усвојене кроз законску регулативу када је реч о уредбама, правилницима и закону, у наредном периоду очекује се инвестиција од 5,6 милијарди евра.

Првог дана конференције, госпођа Маша Шашић, менаџер пројекта GIZ IMPACT представила је планиране активности и очекиване резултате пројекта у 5 пилот општина. Посебна пажња посвећена је концепту управљању токовима материје, који  се по први пут примењује у Србији. У овом концепту отпад и отпадне воде се сагледавају као ресурс из којих се може извући додатна вредност.

Последњег дана конференције оранизована је студијска посета постројењу за пречишћавање отпадних вода, санитарну депонију и постројењу за добијање био гаса из депоније у мађарском граду Кечкемет, где су представници општина и комуналних предузећа из 13 GIZ IMPACT општина могли да се упознају са примерима добре праксе из суседне земље.

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор